home | sitemap

Logboek

Het cms wordt bijna dagelijks geupdate en/of uitgebreidt met nieuwe mogelijkheden en functies. Hieronder vind je een chronologisch overzicht van grotere en/of belangrijke wijzigingen (eventueel met verwijzingen naar de betreffende onderdelen in de online help voor het cms of de deze help voor de vormgeving). 

24 maart 2014

Formulieren-module: CSV-bestanden kunnen vanaf nu ook online bekeken en gewijzigd worden. Houd de shift-toets ingedrukt als op het CSV-icoontje wordt geklikt. Er verschijnt een nieuw scherm met de inhoud van het CSV-bestand. Klik op het bewerken-icoontje voor een regel om deze te wijzigen.

Objecten-module: kan nu automatisch of handmatig reeksen genereren voor filters met numerieke waarden.

19 maart 2014

Beveiligde toegang: bij de instellingen voor meta-velden voor gebruikers kan voor het type lijst nu ook een eigen lijst worden opgegeven (gescheiden met een ;).

18 maart 2014

Beveiligde toegang: de download en upload van gebruikers bevat nu ook de groepen per gebruiker.

13 maart 2014

Formulieren-module: bij lijst-elementen kan nu ook een omschrijving worden opgegeven. Deze omschrijving kan worden gebruikt voor maatwerk, bijv. om bij een keuze direct een toelichting te tonen.

12 maart 2014

Beveiligde toegang: gebruikers kunnen zelf online de loginnaam wijzigen en bij wijzigingen kan een notificatie worden verstuurd aan 1 of meerdere adressen.

Objecten-module: lijsten van relatieve velden, bijv. verkregen met <!-- TMPL_LOOP NAME="field2_rel" -->, kunnen op elk gewenst veld worden gesorteerd door de TMPL_VAR op te nemen als <!-- TMPL_VAR NAME="field2_rel_sort_..." --> waarin ... vervangen dient te worden met de gewenste veldnaam.

7 maart 2014

Labels/Pagina-lijsten: bij het tonen van een lijst van documenten of afbeeldingen kunnen nu ook mappen van andere sites worden gekozen.

20 februari 2014

Nieuwsbrieven-/Formulieren-module: bij het verzenden van een nieuwsbrief kan als groep van ontvangers ook een formulier gekozen worden. Het CSV-bestand met gegevens bij dat formulier zal dan als de lijst van ontvangers worden gebruikt. Als een formulier geen CSV-bestand heeft wordt het wel getoond, maar kan het niet worden geselecteerd.
Als precies één formulier wordt gekozen, zijn ook meteen alle velden/kolommen van dat formulier beschikbaar voor personalisatie. Als meerdere groepen/formulieren worden gecombineerd, dan zijn eventueel alleen de standaard gegevens beschikbaar, als de ontvanger ook als abonnee bekend is.

13 februari 2014

Sitemap / menu-items: bij het maken/wijzigen van een menu-item was het niet mogelijk pagina's uit de sitemap te kiezen als pagina voor het menu-item (alleen pagina's bij niet-toegekend). Vanaf nu is het wel mogelijk pagina's uit de sitemap te kiezen, mits die zelf niet al een menu-item zijn (dus niet de vet weergegeven pagina's, alleen de normaal weergegeven pagina's).

11 februari 2014

Formulieren-module: net als afbeeldingen, documenten en (links naar) pagina's kunnen nu ook formulieren worden gedeeld. Als een redacteur toegang heeft tot 1 of meerdere andere websites, dan kan bij het invoegen van een subformulier ook worden gekozen uit formulieren van die andere websites.

31 januari 2014

Formulieren-module: klanten/bezoekers kan nu de mogelijkheid worden geboden om de gegevens ingevoerd met een formulier achteraf op te vragen en te wijzigen. Bij de instellingen van het formulier dient de optie 'Gegevens wijzigbaar' dan aangevinkt te worden. In de bedankte-mail dient vervolgens een hyperlink opgenomen te worden. Via die hyperlink kunnen de gegevens te allen tijde opgevraagd en gewijzigd worden. Zie voor meer informatie de online help over de formulieren-module.

24 januari 2014

TMPL-engine: het is nu ook mogelijk barcodes te laten genereren. Via een TMPL_VAR met een TRANSFORM="barcode: <factor>" (factor bepaalt de grote, bijv. 2 voor 2x) kun je van elk gegeven een barcode laten weergeven. Voorbeeld:

[­TMPL_VAR NAME="site" TRANSFORM="barcode: 1"]

wordt

vormgeving

De barcode kan overal worden weergegeven waar met TMPL_VAR gewerkt kan worden: e-mailsjablonen, pagina's, facturen en pakbonnen shop, etc.

16 januari 2014

Labels/Paginalijsten-module: via 'Lijst invoegen...' kunnen via de Paginalijsten-wizard nu ook RSS feeds worden geselecteerd. De redacteur kan daarmee met meer gemak een RSS feed invoegen waar gewenst.

30 december 2013

Objecten-module: via de parameter groupby=<veldnaam> kunnen resultaten nu worden gegroepeerd. Het resultaat is (nog steeds een) array results, echter bevat deze nu per item/groep wederom een array results. Met een zoekopdracht als

/cgi/objects.cgi?site=xyz&set=000123&groupby=field1&template=groups&perpage=1000

kun je de resultaten gegroepeerd naar field1 weergeven als

<!-- TMPL_LOOP NAME="results" -->
  Groep <!-- TMPL_VAR NAME="group" -->:
  <!-- TMPL_LOOP NAME="results" -->
   ... alle objecten waar field1 dezelfde waarde heeft...
  <!-- /TMPL_LOOP -->
<!-- /TMPL_LOOP NAME="results" -->

Formulieren-module: de formulieren-module voegt vanaf nu achter elk veld een icoontje in waarmee real-time wordt aangegeven aan de bezoeker of de invoer okay is. Zodra de bezoeker in een veld begint te typen verschijnt er bijv. een rood icoontje voor (nog) fout en een groen icoontje als okay. Slaat een bezoeker een verplicht veld over, dan wordt het icoontje direct rood, vult een bezoeker bijv. zijn emailadres in (of veld waarbij de invoer aan een bepaald formaat moet voldoen), dan zal het icoontje eerst rood zijn tot er een correcte invoer staat. Door met de muis over een rood icoontje te 'hoveren' verschijnt de foutmelding. Probeer maar:

 
 
 


De icoontjes zijn geheel naar wens aan te passen met css. Het icoontje staat in een <span>-element met als classname xcms-check. Als de invoer okay is krijgt het tevens de classname xcms-check-ok, als de invoer niet okay is, dan krijgt het de classname xcms-check-error. Aan de hand van de classnames kan een achtergrondafbeelding worden gezet. Liever geen icoontjes? Zet dan in de css voor de vormgeving: .xcms-check{display:none}

27 december 2013

Shop-module: klanten die zich hebben geregistreerd kunnen vanaf nu ook online/zelf hun e-mailadres wijzigen.

Afbeeldingen: het cms optimaliseert .png-afbeeldingen nu nog beter. Ten opzichte van de vorige aanpak kunnen bestanden nu nog eens 30% kleiner worden. Gebruik je veel .png-afbeeldingen in een vormgeving, dan kan het geen kwaad deze opnieuw te laten optimaliseren. Ga naar de vormgeving > 'Toon afbeeldingen bij stijl' en klik op de knop 'Minify GIF/JPG/PNG'.

Nieuwsbrieven: bij de algemene instellingen, of de nieuwsbrief-instellingen bij een pagina (Pagina-instellingen, tabje Nieuwsbrief), kan nu ook een default cms template worden gekozen. Als een klant (nog) geen eigen nieuwsbrief-template heeft zal het cms standaard de normale website-vormgeving gebruiken tijdens het mailen. Dat is verre van optimaal. Via de default cms template is een neutraal template beschikbaar dat eenvoudig met tekst en afbeeldingen kan worden opgemaakt.

24 december 2013

Shop-module: bij een product kunnen nu ook bijbehorende producten worden opgegeven. Deze producten worden boven het winkelmandje getoond zodra de klant het betreffende product bestelt. De optie is bedoelt om de verkoop te stimuleren: klanten zien meteen bijpassende producten en zijn, nu ze toch al aan het bestellen zijn, wellicht eerder geneigd die producten meteen bij te bestellen.

16 december 2013

Objecten-module: bij een download van objecten voegt de module een eerste regel in met de kolomnamen. De kolomnamen zijn nu voorzien van de naam van het overeenkomstige veld zoals ingesteld bij de velddefinities.
Voorheen:
id;site;set;status;field1;field2;field3;field4, etc.
Nu:
id;site;set;status;field1:Naam xyz;field2:Titel abc;field3:Vraag 123;field4:, etc.
Dit vergemakkelijkt het handmatig bewerken van de csv aangezien de kolommen nu ook de door de redactie aan de velden gegeven namen bevat.
Bij een upload zijn de namen optioneel, de objecten-module kijkt alleen naar het deel voor de dubbele punt (dus field1, field2, etc.). Bevat de csv geen eerste regel met kolomnamen (dus nergens een kolom die begint met field<cijfer>), dan zal de module de kolommen vanaf de eerste regel inlezen als zijnde field1;field2;field3,etc.

11 december 2013

SEO: voor de lengte van een titel en samenvatting van een pagina wordt in het kader van SEO een lengte van maximaal resp. 70 en 160 tekens aanbevolen. Bij de pagina- en website-instellingen wordt nu het aantal tekens dat is gebruikt weergegeven (beter: het aantal tekens dat nog resteerd tot het maximum). Meer tekens opgeven is uiteraard toegestaan. Zie ook http://moz.com/learn/seo/title-tag en http://moz.com/learn/seo/meta-description

Shop-module: de werking van de 'Land tonen'-optie bij de verzendkosten (als een land is gekozen) is nu nader toegelicht in de online help en er verschijnt een melding als de optie actief is. De optie beperkt namelijk de landen die een klant kan kiezen bij het afleveradres. Als de optie per ongeluk is aangezet voor 1 land, betekent het dat klanten alleen dat land kunnen kiezen.

Nieuwsitems-module: het weergeven van het overzicht van nieuwsitems op een dynamische website is verbeterd waarmee het overzicht vele malen sneller wordt gegenereerd (en dus sneller wordt getoond).

6 december 2013

Formulieren-module:
- Formulieren gebruiken voor (fout)meldingen nu ook de taal die ingesteld staat bij de pagina waar het formulier op staat.
- Een formulier kan nu ook een eigen class name ingesteld krijgen. Handig om bepaalde formulieren apart te kunnen opmaken. Ook tekst-velden kunnen nu een eigen class name krijgen.

Shop-module:
- (fout)meldingen met HTML-entities (zoals &eacute;, &circ;, etc.) worden nu correct weergegeven (was voornamelijk merkbaar bij Franse sites).
- De shop biedt nu de mogelijkheid producten gratis weg te geven als een klant een bepaald aantal producten bestelt of bij een bepaald totaalbedrag.

Objecten-module: De objecten-module kan nu automatisch een complete reeks met maanden en jaren van alle objecten in een set genereren. Hiermee kan bijv. een menu worden gemaakt voor een archief dat alle maanden en jaren in het verleden toont.

1 augustus - 1 december 2013

Vormgeving: alle bestanden, javascript- en css-bestanden, afbeeldingen, etc. kunnen worden voorzien van een kenmerk om de cache van een browser expliciet te updaten. Zie 'Vormgeving optimaliseren'.
Deze 'techniek' wordt ook wel cache busting of version revving genoemd. T.z.t. zal het werken met vormgeving worden aangepast om dit automatisch door het cms te laten regelen.

Shop-module: De shop-module kan nu op verzoek ook seo friendly urls genereren. Voorbeelden:

Link naar groep:
/cgi/shop.cgi/naam-van-groep?site=xyz&group=000123&conpag=p00123 wordt
/xyz/naam-van-groep/sg00123?conpag=p000123

Link naar product:
/cgi/shop.cgi?site=xyz&details=000124&conpag=p00123 wordt
/xyz/titel-van-product/sp000124?conpag=p00123

Aangezien de vormgeving (shop_detail.html en shop_list.html) eventueel aangepast moet worden is dit geen instellingen die een redacteur aan/uit kan zetten. Indien gewenst, laat het dan even weten!

Vormgeving: Javascript- en css-bestanden kunnen automatisch door het cms worden samengevoegd. Dit kan het laden van een website versnellen. Zie 'Vormgeving optimaliseren'.

Import/export CSV-bestanden: de import/export van CVS-bestanden is verbeterd (conform CSV-standaard) in/voor modules als shop, nieuwsbrieven, gebruikers, objecten, etc. Dit bevordert de uniforme uitwisselingen van gegevens en voorkomt ongewenste 'conversie' door het cms.

'301 Redirects': Bij 301 Redirects kunnen de automatisch door het cms gemaakte redirects worden bekeken.

Objecten-module: De objecten-module ondersteunt vanaf nu multi-select filters. Normaliter wordt een filter gebruikt om de zoekresultaten op 1 kenmerk per veld te filteren. Met een multi-select filter kan een bezoeker per veld meerdere kenmerken aanvinken. Een filter kan multi-select worden gemaakt door een TMPL_VAR aan het template toe te voegen: <!-- TMPL_VAR NAME="<set>_<field>_filter_multi" -->.

Formulieren-module:
- Invoervelden op een formulier kunnen read-only worden gemaakt. Bijvoorbeeld om gegevens na automatisch vullen alleen te tonen.
- De bedanktpagina kan worden bewaard (max. 14 dagen). Dat kan handig zijn om van de bedanktpagina ook een PDF te kunnen maken, of een link naar de bedanktpagina (door) te kunnen mailen. De link naar de pagina is beschikbaar in de variabele xcms_online_url. Zie 'Formulieren'.

HTML to PDF-module: Het aantal instellingen dat aan de module meegegeven kan worden zijn er soms veel, bijv. voor een header en footer, inhoudsopgave, formaat, etc. Om dat te vereenvoudigen en het testen te vergemakkelijken kunnen de instellingen ook in een apart bestand worden opgeslagen. Zie 'HTML to PDF'.

Redacteur als vormgever: Een redacteur kan nu meteen als vormgever worden aangemerkt en zo toegang krijgen tot de vormgeving bij de website. Voorheen moest dit nog via een apart vormgevers-account (waardoor de redacteur apart moest inloggen). Als ingesteld bij de redacteur kan de redacteur bij een vormgeving toegevoegd worden als vormgever die de vormgeving mag bewerken.

Opengraph/Twitter cards: Op pagina- en websiteniveau kan expliciet de informatie worden ingesteld die met Facebook, Google Plus, Pinterest en Twitter moet worden gedeeld. Zie 'Opengraph'.

Google Webmaster Tools: Voor het verifieren van een Google Webmaster Tools account kun je nu ook een html-bestand uploaden bij een website in de documenten-map 'common'. Dit is met name handig voor sites met een redirect op de homepage (Google kan de site dan namelijk niet verifieren). Zie '(Google) Webmaster Tools'.

Datum-formaat: als datum-formaat (bijv. bij RSS-feeds, Lijsten, TMPL_VAR met FORMAT, etc.) kun je als formaat nu ook 'dynamic' opgeven: als de datum gelijk is aan vandaag wordt dan de tijd aangeven (%hh:%ii), als het zelfde jaar de verkorte datum (%d %Ma.), anders de volledige datum (%dd-%mm-%jjjj). De datum weergeven als verstreken tijd kan ook met 'ago', bijv. 4 dagen geleden. Zie 'Datumformaat'.

Sitemap/hyperlinks: Hyperlink kunnen nu ook naar andere sites worden gemaakt via de sitemap (als toegang tot andere site is verleend).

Shop-module: De shop-module is de afgelopen tijd van vele nieuwe mogelijkheden voorzien zoals
 - De shop controleerd automatisch ingevoerde adressen. De klant hoeft alleen een postcode op te geven waarna de shop straatnaam en plaats aanvult. De klant hoeft alleen nog maar huis- of postbusnummer op te geven. Indien huis/postbusnummer i.c.m. postcode niet bestaat volgt er een waarschuwing. Indien gewenst kan ingesteld worden dat alleen geldige adressen geaccepteerd mogen worden, anders is bestellen niet mogelijk.
- De shop biedt nu de mogelijkheid om klanten automatisch te registreren en na de eerste bestelling een welkomstmail met de logingegevens te sturen. Indien gewenst kan het loginformulier ook onder het winkelmandje worden getoond.
- Inpakservice: er kunnen meerdere opties worden ingesteld voor het laten inpakken van de bestelde producten. Bij het bestellen kan de klant dan een inpakoptie kiezen en worden eventuele extra kosten berekend.
- Kortingcodes kunnen nu ook goed zijn voor een bedrag in plaats van een percentage. Daarmee kunnen o.a. cadeaubonnen gerealiseerd.
- Kortingscodes kunnen nu ook automatisch worden gegenereerd in elk gewenst aantal.
- Bij een shop met prijzen incl. btw kan per klant worden ingesteld of die klant een zakelijke klant is en dus prijzen excl. btw te zien moet krijgen. Op die manier kunnen een partuliere en zakelijke shop gecombineerd worden.
- Aflevering op zaterdag (tegen extra kosten) is een nieuwe optie.
- Aan een bestellingen kunnen extra velden (als stijl-variabelen) worden toegevoegd, bijv. voor een trackingcode of andere aanvullende gegevens die de verkoper zelf toevoegd. De gegevens zijn ook beschikbaar in de automatisch statusmails en kunnen zo worden gebruikt om klanten van extra info te voorzien.
- Voor Google Shopping en Beslist.nl feeds kunnen nu eigen templates worden gemaakt om de feeds van extra informatie te voorzien (bijv. als gebruik wordt gemaakt van extra velden bij producten die het cms standaard niet aan de feeds toevoegd).
- Producten kunnen worden uitgesloten voor de berekening van verzendkosten. Bijv. voor acties als 'koop nu product X en betaal geen verzendkosten'.
Zie de online help van de shop voor uitleg over de meeste nieuwe opties.

Reacties per pagina-module: Reacties van bezoekers kunnen nu ook worden genest zodat reacties van bezoekers op andere bezoekers netjes onderelkaar worden getoond in zogenaamde threads. Dit vereist wel extra opmaak en javascript. Vraag naar de mogelijkheden en voorbeelden!

Template TRANSFORM: De TRANSFORM optie bij een TMPL_VAR (en nu ook TMPL_INCLUDE) biedt nu meer mogelijkheden:
- De uitkomst van een berekening met calc kan worden geformateerd. Zie 'TMPL_...'.
- Opties als calc, replace, uppercase/lowercase kunnen meer dan eens en in elke gewenste volgorde worden opgenomen. Zie 'TMPL...'.
- Een TMPL_INCLUDE kan nu ook worden voorzien van een TRANSFORM (via een replace kan zo de inhoud van de template dynamisch worden aangepast, zie 'TMPL_...').

Template COMPARE: De COMPARE optie bij een TMPL_IF biedt nu de mogelijkheid om te vergelijken met de waarde van een andere template variabele. Zie 'TMPL_...'.

RSS-feeds: De uitvoer van ingevoegde RSS-feeds met [­RSS 00123 ...] kunnen nu ook worden gesorteerd met de optie sort=... Zie 'RSS-feeds'.

Commentaar in stijl-variabelen: Bij een vormgeving, maar ook pagina variabelen bij de website-instellingen, metagegevens voor de shop, etc. kun je stijl-variabelen opgeven. Indien gewenst kun je daar nu ook commentaar gebruiken door regels met # of // te laten beginnen. Zie 'Stijl-variabelen'.

Commentaar in html, js, css: In html, js en css bestanden kun je (uiteraard) commentaar opnemen. Vanaf nu is het ook mogelijk verborgen commentaar op te nemen die alleen zichtbaar is in het cms, maar niet in de bestanden zoals browsers/bezoekers die opvragen. Dit kan bijv. handig zijn voor 'notes to self' of info voor anderen waarmee je samen aan een vormgeving werkt. Zie 'Commentaar'.

Objecten-module: De objecten-module biedt vanaf nu ook de mogelijkheid voor custom downloads en uploads. Dit biedt de mogelijkheid om gegevens in elk gewenst formaat te down- en uploaden. Dit kan bijv. handig zijn als een extern systeem geen csv-bestanden in de vereiste opmaak kan genereren maar wel een 'exotisch' formaat. Via een custom upload kan zo'n bestand via wat maatwerk dan wel direct ingelezen worden.

Objecten-module: I.c.m. de beveiligde toegangsmodule biedt de objecten-module nu ook de mogelijkheid om externe gebruikers objecten aan te laten maken en die te beheren. Zo kan een online applicatie worden gemaakt waarmee gebruikers zelf gegevens kunnen beheren.

Beveiligde toegang-module: Voor intranet-websites waarbij medewerkers moeten inloggen kan het handig zijn als medewerkers uit een bedrijfsnetwerk zonder inloggen direct toegang verkrijgen. De inlog-functie van het cms ondersteunt het inloggen op basis van loginnaam en ip-adres. Als de medewerker dan vanuit het bedrijfsnetwerk bijv. via een link als /cgi/login.cgi?site=xyz&xcms_login=<naam gebruiker> naar de website gaat en hij/zij zit op kantoor met een bepaalde ip-adres, dan zal de medewerker direct ingelogd worden zonder zijn wachtwoord op te moeten geven. De gebruikersnaam moet dan wel een bekende naam binnen het cms zijn.

Formulieren-module: Op bedanktpagina's voor formulieren kunnen via personalisatie ([­TMPL_VAR NAME="..."]) ingevulde gegevens worden getoond en/of worden doorgegeven aan formulieren op die pagina (bijv. om enquetes te maken die uit meerdere stappen bestaan). Het was daarbij niet mogelijk de tekst in tekst-elementen van een formulier dynamisch te maken. Vanaf nu kan dat wel door daar i.p.v. [­TMPL_VAR NAME="..."] met blokhaken {­TMPL_VAR NAME="..."} met accolades te gebruiken.

'Google Analytics': Het cms ondersteunt vanaf nu ook de nieuwe versie van Google Analytics, namelijk Google Universal Analytics. Het cms ondersteunt feitelijk elke tracking code van elke derde partij, alleen voor Google Analytics biedt het automaytisch de mogelijkheid downloads en links naar externe sites te meten. Zie ook 'Google/SEO'.

31 juli 2013 en eerder

Dit logboek is 1 december 2013 gestart met wijzigingen vanaf 1 augustus 2013. Alle wijzigingen en aanpassingen tussen 31 juli 2013 en de eerste totstandkoming van het cms in 2003 zijn niet opgenomen en reeds in de online help sites verwerkt.