...wat zien gebruikers met andere schermafmetingen? Vormgevingen hebben vaak een vaste breedte. Dit is in eerste geval wenselijk voor de leesbaarheid van de tekst: mensen vinden het lastig lezen als regels meer dan 80 karakters bevatten. Ten tweede hebben bezoekers een 'hekel' aan horizontaal scrollen. Dat moet dus worden voorkomen, maar niet iedereen heeft dezelfde monitor... en wat de breedte is weet je als bouwer vooraf niet. De breedte van de vormgeving wordt dan afgestemd op de grootste gemene deler.
De breedte van de monitor van een bezoekers wordt in de statistieken van het cms getoond: ga naar de statistieken en klik in het menu links op 'Schermresoluties'.
In maart 2010 waren de volgende resoluties vertegenwoordigd:
1024x768: 23.5 %
1280x1024: 19.2 %
1280x800: 15.8 %
1440x900: 10.1 %
1680x1050: 6.8 %
Overige: 24.3 %
Minstens 23% van de bezoekers heeft dus nog een monitor die maximaal 1024 pixels breedt is. Vooralsnog is het dus aan te raden een website niet breder te laten zijn dan 980px (iets minder dan 1024 zodat er wat ruimte is voor een scrollbalk).
Ook belangrijk is natuurlijk wat de bezoekers direct zien zonder überhaupt te moeten scrollen: de belangrijkste informatie en elementen op de (home)pagina moetem direct zichtbaar zijn. Een belangrijke knop of tekst die net onder de beeldrand valt (of rechts buiten beeld staat) en daarom niet opvalt is niet wenselijk.
De statistieken van het cms geven echter alleen de maximale resolutie weer. Als een browser niet beeldvullend staat ingesteld ziet men (ook) minder.
Om er achter te komen wat de gemiddelde bezoeker ziet kan gebruikt worden gemaakt van de Browser Size tool van Google: http://browsersize.googlelabs.com/
Geef het adres van de eigen website (of specifieke pagina) op en de tool laat zien welk percentage van de bezoekers welke delen van de website direct in beeld krijgen te zien. (Zie ook de uitleg van Google bij de tool: http://browsersize.googlelabs.com/static/about-browser-size.html)