Browser kennen maar een handjevol fonts, de zogenaamde web safe fonts. Ze kunnen wel meer fonts weergeven.. maar dan moeten die wel op de computer van de bezoeker geinstalleerd zijn. Aangezien je dat als websitebouwer vooraf niet weet kun je maar het beste de web safe fonts blijven gebruiken.
Je gebruik gaat maken van hulpmiddelen. Er bestaan enkele mogelijkheden om 'afwijkende' fonts in een browser weergegeven te krijgen:
Google biedt met de Font API toegang tot een groeiende lijst met alternatieve fonts die kosteloos en rechtenvrij gebruikt kunnen worden. En de integratie is ook nog eens recht-toe recht-aan: 1 regel javascript invoegen en in je css gewoon font-family: "<naam font>" gebruiken...
Staat voor 'Scalable Inman Flash Replacement', de defacto standaard om eigen fonts te kunnen gebruiken. Het maakt gebruik van flash om de tekst in het eigen font weer te geven. Nadeel: je moet zelf het font in een flash/swf bestand verwerken. Zonder een geschikt product van Adobe gaat dat niet lukken... of je maakt gebruik van een online tooltje. Nadeel 2: het werkt alleen met true type fonts.
Is een pure javascript-oplossing die gebruik maakt van SVG of VML om fonts letterlijk te tekenen in de browser. Het kan zowel overweg met true type als open type fonts. Je kunt online je fonts uploaden en krijgt er een javascript bestandje voor terug. Dat bestandje + typeface.js maken dan dat gewenste teksten in het eigen font worden weergegeven.
Net als typeface.js, maar dan sneller en beter ;-)
http://cufon.shoqolate.com/generate/
@font-face is een W3C standaard om eigen fonts te kunnen gebruiken. Nadeel: op het moment van schrijven zijn er nog maar weinig (geen?) browsers die dit goed ondersteunen. En zolang ze het niet allemaal ondersteunen heeft het dus weinig zin om het te gebruiken.
Je kunt natuurlijk ook afbeeldingen gaan gebruiken (met een alt-tekst!)... maar dat is natuurlijk veel minder flexibel dan het gebruik van bovenstaande technieken die on-the-fly werken.