Tips en trucs voor formulieren:
Voor grote formulieren of enquêtes kan het handig zijn het formulier op te delen in verschillende stappen zodat het invullen overzichtelijk blijft. De formulieren-module ondersteunt nog niet het automatisch kunnen opknippen van een formulier in losse stappen, maar door verschillende formulieren slim met elkaar te 'verbinden' is het wel mogelijk.
Maak eerst voor elke stap een formulier. Probeer er voor te zorgen dat op de eerste stap een kenmerk wordt gevraagd dat terug te herleiden is tot de invuller, bijvoorbeeld zijn e-mailadres. Dit kan eventueel ook met javascript worden geregeld: in een verborgen veld kan een unieke waarde (timestamp bijvoorbeeld) worden gezet. Dit unieke kenmerk is later nodig om de verschillende e-mailberichten en/of CSV-bestanden van de stappen weer tot die invuller te kunnen herleiden.
Op het tweede en volgende formulier zet je een verborgen veld met als label de naam van de unieke waarde die je wilt doorgeven en als default waarde een variabele met de naam/label van de unieke waarde van stap 1, bijvoorbeeld . Op die manier geef je de variabel steeds door aan het volgende formulier.
De formulieren zet je elk op een eigen pagina. Vervolgens stel je bij elk formulier als Bedankt-pagina de pagina in met het volgende formulier. Aangezien op de Bedankt-pagina de invoervelden van het formulier als variabelen beschikbaar zijn, zal het verborgen veld in plaats van de daadwerkelijke waarde bevatten die weer wordt doorgegeven aan een volgend formulier, etc...
Het doorgeven van gegevens kun je voor zoveel velden doen als je wilt door voor elk gegeven een verborgen veld op te nemen.
Om er voor te zorgen dat een eventuele bevestigingsmail pas bij de laatste stap wordt verstuurd moet op stap 1 (en volgende stappen) geen veld voorkomen met de label/datanaam 'email' of 'E-mail'. Als je op de laatste stap een bevestigingsmail wilt versturen maak je daar een verborgen veld met de naam email en als default waarde bijv. weer .
De formulierenmodule is niet geschikt om andere dan met de formulieren-module gemaakte formulieren te verwerken. Voor een stukje veiligheid is elk formulier bijvoorbeeld voorzien van een unieke code: als het formulier is gewijzigd (door kwaadwillende) of de code dan wordt het formulier niet verwerkt.
Formulieren van/voor andere websites kunnen echter gewoon via de html edit-mode (<>-knop op de werkbalk) worden ingevoegd in het contentvlak of elders in de html pagina worden opgenomen. Eventuele ondersteunende javascript kan als apart javascript-bestand worden opgenomen of specifiek voor die pagina met het formulier in de 'Extra'-tab bij de pagina-instellingen.
Formulieren kunnen in de meeste gevallen echter gewoon worden nagebouwd met de formulieren-module. Gebruik in dat geval de 'Actie (URL)' bij het formulier om de url op te geven van de externe website die het formulier gaat afhandelen en vul per veld bij de datanaam naam in die de ontvangende website verwacht.